Dåbsbefalingen

»Mig er givet al magt i himlen og på jorden. Gå derfor hen og gør alle folkeslagene til mine disciple, idet I døber dem i Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, og idet I lærer dem at holde alt det, som jeg har befalet jer. Og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende.«
Matt 28,16-20

FØDSEL OG DÅB

Fødsel
Fødselsregistrering foregår elektronisk ved indberetning fra sygehuset. Kun for børn, der er født hjemme eller på fødeklinik skal fødselsattesten afleveres til kirkekontoret, som tildeler barnet et cpr. nummer og registrerer fødslen.

Faderskab
Er forældrene ikke er gift, skal de udfylde en Omsorgs– og Ansvarserklæring (O&A–erklæring), hvormed faderen anerkender, at han er far til barnet. O&A–erklæringen udfyldes på borger.dk. Hvis der er problemer, kan kirkekontoret kontaktes.

Dåb
Dåben foregår normalt i det sogn, hvor forældrene bor, eller i et sogn, som de har særlig tilknytning til. Dåben aftales med kordegnen eller en af præsterne og finder normalt sted i forbindelse med søndagens gudstjeneste kl 10. I Halskov Kirke er der desuden mulighed for lørdagsdåb den 2. lørdag i måneden kl. 11.00, dog normalt ikke i december.
Faddere
Til barnedåb skal man bruge navne og adresser på mellem to og fem faddere. En evt. gudmor eller gudfar (den der bærer barnet) er også fadder, og dåbsforældrene kan også selv være faddere, men der skal dog være mindst 2 faddere derudover. For at være fadder skal man være døbt og minimum i konfirmations-alderen (13 år). Det er altså ikke et krav, at faddere skal være medlem af folkekirken eller konfirmeret. Fadderne er vidner til dåben og forpligter sig ligesom forældrene på den kristne dåbsoplæring, særligt hvis forældrene går bort inden barnet vokser op.

Samtale
Inden dåben kan dåbsforældrene tale med den præst, der skal døbe barnet. Man kan der tale om dåben, om kristen-dommen, kirken, livet, om det at blive forældre og om andet.
Navngivning

Et Barn skal have et navn senest 6 mdr. efter fødslen. Det kan ske enten ved dåb eller ved navngivning. Skal barnet ikke døbes, eller ønsker forældrene at vente med dåben, kan barnet navngives. Navngivningen skal ske på borger.dk.

Barnet skal have mindst et fornavn og et efternavn.

Fornavne skal være godkendt af kirkeministeriet.
Efternavne kan være forældres, bedste-, olde- eller tipoldeforældres efternavn, - evt. to af disse efternavne sammenføjet med en bindestreg. Desuden kan et nyt efternavn antages, hvis det er frigivet.

Mellemnavne kan på samme måde være forældres, bedste-, olde- eller tipoldeforældres mellemnavn og efternavn, dog ikke med bindestreg. Desuden kan et nyt mellemnavn antages, hvis det er frigivet.

Familiestyrelsen offentliggører en gang om året en liste med godkendte fornavne.

Dåbsbefalingen

Matt 28,16-20

TAK FORDI I TRODSEDE SOMMERVARMEN
At flytte en allerede annonceret nytårskoncert, hvor det er godt at sidde inde i det varme kirkerum og nyde tonerne fra middelalderens keltiske højtid, til årets første højsommerdag, hvor haven, stranden og webergrillen lokker for første gang, er noget af en udfordring.
Men lidt før kl. 15 begyndte det lige så stille at myldre ind med mennesker i Birkemoseanlægget.
Her på en bænk sad Lars Kristensen og Helen Davies og nød udsigt til både naturen og vores kirke, inden de skulle ind og indvie os i en historisk musikalsk verden af både krig og kærlighed - fortolket af Lars på violin og Helen, der i den grad mestrer den særlige keltiske harpe.
Og her var IKKE tomt på bænkene.
Margit, som fremover vil skrive lidt i ny og næ om vores fællesskab her i Halskov Kirke, tog en snak med nogle af de der havde valgt musikken og kirken fremfor haven og havet.
Et par var kommet fra Slagelse, fordi de ikke ville gå glip af oplevelsen uanset hvad.
Lone, Margithe og Lili er veninder. De trodsede også solen og den blå himmel, for de var alle 3 enige om at de ikke ville gå glip af det de blev snydt for i vinter.
- Og så er jeg ret rolig ved tanken om at der nok skal komme flere sommerdage efter denne, griner Lone lidt lunt.
Her sludredes og hyggedes over bænkerækkerne, men det hele forstummede i samme øjeblik de to musikalske venner trådte ind i rummet, og vores organist, Charlotte trådte frem for at præsentere os for hinanden, og åbne koncerten med skotske orgelpibetoner.
Stemningen var sat !

Herefter tog Lars og Helen os med tilbage på den rejse, den keltiske middelaldermusik har taget siden middelalderen, og som førte os både til Sverige, og til den arabiske halvø, hvor den kendte 5-toneskala dominerer, og man derfor hurtigt føler sig bekendt med melodien.
Der er lidt ekstra mol i tonen her, og derfor er den både blevet brugt som krigsvåben og kærlighedserklæringer. Sidstnævnte vidste vi nok alle, men at tage en harpe med i krig, var vist nyt for enhver, da Helen diskede op med blodige anekdoter fra irsk krigshistorie.
Lars er fra Thy, og man kan godt høre på hans violin, at han bor lidt tættere på Sverige. Hans lyd bærer præg af de mange halve, og ofte lidt vredne toner. Det er ikke den type violinspil, amatører kaster sig ud i, og når hans violin smedes sammen med den sprøde harpe, opstår der ren magi.
At dømme efter alles ansigter og kropssprog, var der tale om rigtig god energi mellem musikere og publikum, og det gør altid godt at høre gode grin og glade klapsalver udenfor prædiketid 😀

At I alle sammen kom, og at mange gjorde det, fordi vi måtte aflyse, viser kun hvor godt vi har det sammen.
At vi så i fællesskab sluttede af med et godt glas ale på den solbeskinnede terrasse, var da kun helt passende til lejligheden.
Tak til Lars og Helen, og kæmpe tak til Jer.
Nyd Margits billedreportage, og tag godt imod hende 🙂
Alle os i kirken.

TAK <3 FORDI I KOM
I aften kl. 20:30 lægger vi en reportage om søndagens koncert op her på siden. HUSK at skrue op for lyden <3